Blog

Galileo, ISO / IEC 15504 SPICE Seviye 2 Belgesini Aldı

Türkiye’de sayılı firmanın sahip olduğu uluslararası geçerliliği olan ISO/IEC 15504 SPICE Seviye 2 belgesini aldık.

SPICE (Software Process Improvement and Capability Determination), yani yazılım süreçlerini geliştirme ve yetkinlik belirleme belgesini yoğun ve titiz bir çalışma sonucunda almaya hak kazandık.

Belgeyi alabilmek için toplamda 15 süreçte 2 farklı projeden denetime tabi tutulduk. Bütün süreçlere, proje ekimizde yer alan takım arkadaşlarımızın yetkinlik alanlarına göre sorumlular atadık. Yönetimsel, Mühendislik, Destek ve Tedarik olmak üzere toplamda 4 ana başlık altında değerlendirilen 15 süreçte standardın şart koyduğu temel (BP) ve genel pratikleri (GP) sağladığımızı denetçilere göstermemiz, kanıtlamamız gerekiyordu. Danışmanlık aldığımız firmamızın yönlendirmeleri ve proje ekibimizin titiz çalışması sonucunda keyifli ve büyütücü bir deneyim yaşadık. Firma ve çalışanlarımız olarak konfor alanımızın dışında hareket etmek bize müthiş bir tecrübe ve know-how kazandırdı.

Gereksinim Toplama, Analiz, Tasarım, Kodlama ve Entegrasyon, Test, Sürüm Yayınlama, Proje Yönetimi, Risk Yönetimi, Doğrulama, Dokümantasyon, Kalite Güvence, Problem Çözüm Yönetimi, Değişiklik Talep Yönetimi gibi süreçleri uluslararası standartların gerektirdiği olgunluk seviyesinde işletebilmek ciddi bir insan kaynağı ve finansman ihtiyacını da beraberinde gerektirmekte. Bu yüzden ISO 15504 SPICE, Türkiye’de henüz yaygın değil…

Uluslararası Standardizasyon Kurumu (ISO) ve Uluslararası Elektronik Komisyonu (IEC) tarafından ortaklaşa oluşturulmuş bir standart olan ISO/IEC 15504 SPICE, yazılım geliştirme süreçlerini iyileştirmeyi amaçlar. Farklı olgunluk seviyelerinin belirlendiği standartta SPICE seviye 2, CMMI seviye 3 ile örtüşmektedir.

Yazılım firmalarının geliştirme süreçlerinde aldıkları aksiyonları,  standardın şart koştuğu gereklilikleri yerine getirecek şekilde, almalarının birçok avantajı mevcuttur.

Standardın işletilmesinin sağlayacağı avantajları şu şekilde özetleyebiliriz.

  • Kurum kültürünün gelişmesi (kişilere bağlı olmayan yapı)
  • Ölçümlenebilir süreçler
  • Sürekli iyileşen kurumsal yapı
  • Proje maliyetlerinin düşürülmesi
  • Ürün ve hizmet kalitesinin artırılması
  • Tekrarlanan işlerde (rework) geçen zamanın azaltılması
  • Öngörülen zaman ve kaynak maliyet hesaplarındaki sapmaların azaltılması

 

SPICE yaşayan bir süreç. İşte tam da bu yüzden süreçlere olan adaptasyonumuzu iyileştirmeli ve geliştirmeliyiz. 18 ay sonra ara denetime, üç yıl sonunda ise tekrar iki yeni proje ile yenileme denetiminden geçeceğiz. Biz Galileo olarak hedeflerimiz doğrultusunda çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz.

 

 

3 Aralık 2019 Haberler , , , , , ,
About admin

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yardıma ihtiyacınız var mı? Bizimle sohbet edin